Doen of niet doen?

Wanneer u kijkt naar (nieuwe) manieren om uw zwembad te verwarmen mag de warmtepomp niet in het rijtje ontbreken.

“Maar wat is een warmtepomp nu eigenlijk? Is het functioneel of is het een mode-item?”
In dit artikel proberen we een antwoord te geven op een aantal van deze vragen.

Wat is een warmtepomp

Er is een onderscheid te maken tussen een systeem op aardwarmte en een luchtwarmtepomp. Doordat de luchtwarmtepomp zonder grote structurele werkzaamheden in vrijwel iedere situatie te plaatsen is, richten wij ons hierop. Een luchtwarmtepomp is het beste te vergelijken met een omgekeerde koelkast. Door middel van een verdamper wordt warmte aan de lucht onttrokken en opgeslagen in een koelmiddel. Dit koelmiddel circuleert door een warmtewisselaar waar deze warmte wordt doorgegeven aan het zwemwater.

Aanbouw nodig? Extra heipalen? Kilometers leidingwerk?

Het mooie van dit type warmtepomp is dat de installatie zeer eenvoudig is. De retourleiding van de installatie wordt onderbroken en de warmtepomp hiertussen geïnstalleerd. Verder is vaak een enkel stopcontact al genoeg om een warmtepomp van elektra te voorzien.

COP?

Het energieverbruik van een warmtepomp kun je vergelijken met het brandstofverbruik bij een auto.
Als een auto 1 op 12 loopt, kun je met 1 liter brandstof 12 km rijden. Bij warmtepompen wordt dit uitgedrukt met het begrip COP-waarde. 6 is een goede COP-waarde. De warmtepomp loopt dan 1 op 6; de pomp kan met 1 kW energie 6 kW warmte afgeven. Hoe hoger de COP-waarde, hoe beter. Let er op dat dit ook weer sterk afhankelijk is van de omgevingstemperatuur (lees de COP-waarde in Nederland af bij 15°C).

Rendement.

Hoe lager de (buiten)temperatuur, hoe harder en langer een warmptepomp zal moeten werken om het zwembad te verwarmen.
Een warmtepomp verbruikt energie om buitenlucht om te zetten in warmte. Als het buiten warm is en/of als het water al warm is, kan de warmtepomp veel efficiënter werken; de pomp kan meer warmte afgeven en verbruikt minder energie. Is het buiten kouder en/of de watertemperatuur kouder, moet de warmtepomp weer beter zijn best doen en ligt de top van zijn kunnen lager. Heeft u de gewoonte de winter door te zwemmen, of wilt u een warmtepomp op uw binnenbad aansluiten? Dan is het verstandig de huidige gasverwarming als backup aan te houden. Wanneer het onder de -3 ℃ is zal het rendement erg laag zijn en is niet gegarandeerd dat hij het bad op temperatuur zal houden. Gelukkig komt dit niet vaak voor en is dit voor de meeste baden niet van toepassing aangezien er vaak niet gezwommen wordt met vorst.

Doen?

Zeker! een warmtepomp is een efficiënte manier om zwemwater te verwarmen, en u zult de warmtepomp al in een paar jaar terugverdienen. Wel is het belangrijk te kiezen voor de juiste capaciteit en een degelijk merk.

Graag adviseren wij u vrijblijvend over de mogelijkheden. Als dealer van vrijwel alle grote merken hebben we een ruime keuze en daarmee altijd de pomp die past in uw situatie.